Bolu merkeze bağlı Kuzörendağlı, Saraycık ve Vakıfgeçitveren, Mudurnu ilçesinde Alpagut ve Sürmeli, Gerede ilçesinde Kürkçüler ve Samat ile Mengen ilçesinde Çırdak köylerinde şap hastalığına rastlanması sebebiyle Bolu Valiliği Yedigöller Toplantı Salonu’nda Vali Yardımcısı Ünal Coşkun başkanlığında, “Bolu İli Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu” toplantısı yapıldı.
Toplantıya, Bolu Belediye Başkan Vekili İhsan Ağcan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, İl Sağlık Müdürü Mahmut Arık, Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Vekili Hakan Akpınar, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı yetkilileri katıldı.
ÖNLEMLER ALINDI
Vali Yardımcısı Ünal Coşkun başkanlığında toplanan komisyon, şap hastalığın yayılmasını önlemek için;
İl genelindeki hayvan pazarlarının tamamı 24 Aralık’tan itibaren kapatılmasına karar verdi.
Buna göre, hastalığın seyri Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından takip edilecek, riskin ortadan kalkması halinde hayvan pazarlarına giriş ve çıkışlara yeni bir komisyon kararı alınmasını takiben izin verilecek.
Hayvan pazarının kapatılması ve hayvan hareketlerinin kısıtlanması kararı Belediye Başkanlıkları ve muhtarlıklarda bildirilecek. Kesim amacıyla mezbahaya yapılan şevkler haricinde hayvan giriş ve çıkışları yapılmayacak.
Önceden İthalat izni verilmiş ithal hayvanların girişine mihrak, koruma ve gözetim bölgeleri dışında olmak kaydıyla sadece girişlerine izin verilecek.
Şap hastalığı ihbarları titizlikle değerlendirilecek, mahallinde gerekli idari ve fenni tedbirler alınacak, laboratuvar teyidi için numune alınarak Şap Enstitüsü’ne gönderilecek.
Kolluk kuvvetlerince hayvan haraketlerine yönelik yol kontrollerinin arttırılmasına;
karar vermiştir.
KUŞ GRİBİNE KARŞI DA ŞİMDİDEN ÖNLEM ALINDI
Komisyon, 09.09.2015 tarih ve 30008 sayılı yazısında göçmen kuşların göç dönemlerinin yaklaşması nedeniyle Kuş Gribi Hastalığıyla karşı karşıya kalma riski artacağı için bir dizi önlem aldı.
Buna göre,
Hastalık açısından riskli olan sulak alanların çevresinde bulunan yerleşim yerlerinde sözleşmeli yetiştiricilik yapan yetiştiricilere yönelik kanatlı entegreleri ile koordineli olarak eğitim çalışmalarının yapılmasına, denetimlerin artırılmasına karar verildi.
Hastalıkla ilgili risk faktörünün devam ettiği süre içerisinde köy tavukçuluğu yapan aile işletmelerinde kanatlı hayvanlar mutlak surette kapalı ortamda barındırılacak. Yerel idareler ve köy muhtarlıkları tarafından konu hassasiyetle takip edilecek.
Hastalığın görülmediği dönemlerde koruyucu tedbirlerin Bakanlık Talimat ve Genelgelerinde belirtilen esaslara göre yapılmasına, kanatlı hayvan yetiştiricilerine, yumurtacı ve etçi entegrasyonlara, yardımcı sağlık personeline, serbest veteriner hekimlere yönelik olarak hastalıkla ilgili genel bilgiler ve alınacak önlemler konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmasına da komisyon karar verdi.
Karara göre ayrıca, çıkma tavuk şevkleri sadece kesimhanelerde yapılacak ve pazarlarda kanatlı satışı yapılmayacak.